Forollhogna

Forollhogna nasjonalpark er preget av de store slake vidder. Da nasjonalparken ble opprettet i 2001, proklamerte Kjell Magne Bondevik på tv at Forollhogna nasjonalpark var julegaven til det norske folk. Viktige kriterier for opprettelse  av nasjonalparken var den flotte villreinstammen, en rik fjellflora, og et aktivt seterliv i dalene inn til fjellområdet. Området er ofte kalt "det gyldne triangel" i forbindelse med at det er et godt ryråde. Vil du ikke på rypejakt eller reinsafari, kan det i stedet anbefales å ta med fiskestanga på tur i nasjonalparken. Her er mange gode fiskevann, og du kan ta inn på ei av de åpne hyttene for natta.

Villreinen i Forollhogna, eller Hognareinen som den ofte kalles, var en av de viktigste årsakene til at området ble nasjonalpark

Når det gjelder villreinstammen, finnes faktisk de største enkeltindividene i Europa her. Ni av de ti største reinsgevirene i Norge kommer nettopp fra villreinen i Forollhogna, eller Hognareinen som den ofte kalles.

Å være i villreinfjellet om høsten under brunsten er litt av en opplevelse. Da kan bukkene være svært så krigerske mot hverandre for å gjøre simlene til lags. Alt handler om å føre sine egne gener videre, og gevirene smeller i hverandre når bukkene senker hodet og støter til. Det finnes eksempler på at gevirene har blitt hengende sammen etter slike sammenstøt, slik at begge dyra har lidd en langvarig og smertefull død.

Forollhogna og Forollsjøen

Larbak i kano på Forollsjøen