I Femundsmarkas grenseland

Med kano og fiskestang i Femundsmarkas grenseland

Tekst: Bård Bakås

Foto: Jens Ludvig Larssen

Publisert 08.09.2013

Kart over kanorute og

leirplasser finner du her

Femundsmarka i år igjen?


Mange stiller seg det spørsmålet. Er det ikke slik at folk går omtrent i kø om sommeren der inne? Er det ikke blitt så slitt og forsøplet at området begynner å bli lite tiltrekkende? Og er det ikke slik at man får lite fisk? Vi i Larbak Villmarksopplevelser er ikke helt enig. Tar du turen litt utenom de mest opptråkka stiene som opp Røa og nedre del av Roasten kan du fremdeles oppleve villmark. Det gjorde vi.

Bård Bakås og Røa er klar for padling fra Käringsjön

Klare for en ny padletur i Femundsmarka. Irsksetteren Røa har allerede hoppet oppi kanoen, mens Bård sjekker om alt er på plass. Dette er stedet man legger ut fra ved Käringsjön.

Årets tur var kanskje den minst planlagte av alle turer vi har gjennomført. Vi hadde sett på kart og lett etter områder både i Norge og Sverige som kunne være av interesse når det gjelder kanopadling og fisking. Igjen kom kartet over Femundmarkas grenseland på bordet. Finnes det ruter som vi ikke har tatt og som kan være gjennomførbar på ei uke?


Dette ble rett og slett en fantastisk tur på alle måter: Fint vær, mye fisk, nydelige solnedganger, og som alltid godt kameratskap.

Turen ble i korte trekk: Käringsjön, Håen, Rogen, over Bredåtjern, Bredåsjön, over til Lille Vonsjøen, ned Våndåhåen til Rogen, opp til Revsjøen, opp til Linjetjern, Raavojavrie, Skedbrostugan, Vester Rødsjøen, Øster Rødsjøen, Uthussjøen og så til Käringsjön.

Denne turen inneholdt en god del tunge lange bæringer i et tildels ulendt terreng, men som igjen virket urørt av menneskehender. Vi mener å kunne si at flere plasser som vi padlet, har det aldri vært kano før.

Spesielt i området fra Bredåtjern til Bredåsjön var det tung bæring men nydelige områder. Samme gjelder fra Bredåsjön til Lille Vonsjøen. Her var det tildels ufremkommelig med kano på skuldra, men betalingen fikk vi når vi nærmet oss Lille Vonsjøen. Dette er noe av det flotteste området vi har opplevd i Femundsmarka. Rett og slett fabelaktig og vi hadde området helt for oss selv. Godt fiske var det også.

Måneskinn ved Bredåsjön

 Måneskinn ved Bredåsjön

 Lille Vonsjøen

Lille Vonsjøen
Bredåhån

Bredåhån. Den svenske forfatteren Hans Lidman har tent mang en villmarksgnist med sine beretninger fra dette området.

Det er tøft for hund å bære kløv i dette området. Her henter Jens opp kløven som Røa har mistet. 

  

Leir ved Lille Vonsjøen. Tiden står stille.

Bæring av kano mellom Bredån og Bredåsjön

Bæring mellom Bredån og Bredåsjön. Årets tur ble en bekreftelse på hva som egentlig er vår favoritthobby, nemlig å bære kano i ulendt terreng

Bård bedriver selvdiagnostisering. Eller er det favoritthobbyen han sier sin mening om?

Bård Bakås i Ally-kanoen
Leir ved Lille Vonsjøen. Tiden står stille.

Etter en herlig leirplass ved Revsjøen, ble det ei bæring som virkelig var slitsom. Over store steinrøyser, bratte partier, urskog og myr kom vi endelig til et vann hvor vi slo leir. Her ble det mange timer med fisking. Vi har vel aldri opplevd maken til fangst, sett bort fra turen i nord-sverige for flere år siden. Det ble mange store ørret fileer til nattmat. Vi fikk mere enn det vi behøvde, og sjelden har vi satt tilbake så mye fisk. Vi fikk ørreter som alle var over halvkiloen. Den minste abboren vi fikk var på 750 gram.

Kano i Femundsmarka
Abbor i Femundsmarka

En abbor på 750 gr får friheten tilbake

 En av de mange ørreter vi fikk

Ørret i Femundsmarka
Ørret i Femundsmarka

Beklager hvitfiskere, vi foretrekker ørret

Ørretfilet

Ørretfilet i stekepanne

 Ørretfangst!  Foto: Bård Bakås

Ørretfangst

Etter et døgn ved vannet fortsatte vi videre. Vi padlet vi opp til et navnløst vann og prøvde stanga bare for moro, og fikk en flott ørret på 0,7 kg med en gang. Deretter fortsatte vi østover og havnet etterhvert inn på stien som fører til Skedbrostugan.

Her ble det ei lang bæring i et alt for varmt vær. Det var 2 slitne karer og en sliten irsk setter som endelig kunne sette seg i kanoen på Västre Rödsjön om ettermiddagen. Vi tok en rolig og behagelig padleetappe innover alle småvann tilbake til Käringsjön, med en overnatting ved et lite vann sør for Nybodtjärn.

Fullpakket Allykano

Klar for padling.

Røa har funnet sin faste plass som er foran med Jens. Som alltid er bagasjen surret fast til spanteverket. Kamerautstyret (Canon 6d med optikk) ligger i den røde vanntette pakkeposen foran Røa. Denne er ikke surret ettersom Jens vil ha den med seg til land øyeblikkelig i tilfelle velt.

Skipper Bård har sin faste plass bakerst i kanoen (nærmest i bildet). Med ryggsekken som ryggstø og liggeunderlaget som overmadrass lider han ingen nød.

Tilbake til Käringsjön, som tidligere har vært en gammel samelandsby.

Käringsjön

I ettertid er det bare å fastslå, Femundmarka har fremdeles villmarkssuset i seg. Om du er i Sverige eller Norge spiller ingen rolle. Området er rett og slett utrolig. På ei uke så vi omtrent ikke folk, men fikk oppleve fiskeørn, ugle, storlom, og ikke minst stillheten og roen.

Vi tør å påstå at etter så mange turer i Femundmarka i så mange år, sitter vi med mye kunnskap om ruter, fiskevann og fine leirplasser. Klikk deg rundt på larbak.com hvis du søker informasjon om Femundmarka. 

Hilsen Bård og Jens Ludvig